Câinii și preferințele alimentare

Câinii și preferințele alimentare

Hrana comercială destinată câinilor, fie ea umedă sau uscată, este disponibilă în forme și arome diverse, menite să răspundă preferințelor acestora. Dar ce anume determină animalul să manifeste interes deosebit pentru un anumit tip de hrană?

Câinii gustă hrana pe care o consumă sau o înghit pur și simplu?

Atunci când vine vorba de obiceiurile alimentare ale patrupedelor, aceștia se împart, în general, în două categorii: pofticioșii care ”aspiră” hrana pe care o primesc, și ”simandicoșii”, care consumă hrană doar la insistențele stăpânilor.

Indiferent de câtă hrană consumă, câinii posedă papile gustative și percep gustul acesteia. Astfel, dacă un anumit sortiment li se pare gustos, îl vor consuma cu plăcere.

Percepția gustului începe să se dezvolte la căței în primele săptămâni de viață, chiar înainte de dezvoltarea completă a văzului și auzului. 

Câinii au în jur de 1700 de papile gustative pe suprafața limbii, în timp ce oamenii posedă aproximativ 9000. La fel ca aceștia, patrupedele pot percepe gusturile dulce, sărat, acru și amar, însă nu cu aceeași finețe. Deși percep și gustul iute, nu este recomandat să primească alimente picante, care le pot cauza acestora disconfort gastrointestinal.

În plus față de oameni, patrupedele posedă papile gustative specializate în detectarea apei. 

Ce anume determină preferințele alimentare ale câinilor?

Preferința patrupedelor pentru carne și derivatele acesteia este influențată de genetică. Chiar dacă sunt omnivori, câinii au o tendință nativă, moștenită de la strămoșii lor sălbatici, de a prefera carnea în locul altor alimente. Acest comportament este susținut și de existența papilelor gustative specializate în detectarea urmelor fine de proteine și de grăsimi de origine animală pe care le posedă canidele.

Într-un top al preferințelor, majoritatea câinilor preferă carnea de vită, porc sau miel, comparativ cu cea de pui sau organe precum ficatul.

Între un sortiment de carne proaspătă și unul conservat, cei mai mulți câini preferă varianta conservată. În ceea ce privește consistența, aceștia tind să aleagă tocătura în locul bucăților, carnea fiartă în detrimentul celei crude și preferă conservele în locul crochetelor.

O posibilă explicație pentru aceste preferințe alimentare ar putea fi aceea că gustul este influențat nu doar de compoziția chimică a alimentelor, ci și de forma și consistența acestora, precum și de existența papilelor gustative specializate în detectarea apei. În plus, câinii ”gustă” alimentele și cu ajutorul mirosului, prin intermediul unui organ specializat situat în cavitatea nazală –  organul lui Jacobson (organul vomeronazal), iar hrana la conservă are un miros mult mai intens decât crochetele, ceea ce contribuie la atractivitatea ei pentru animal.

Astfel că, dacă mirosul unei conserve proaspăt desfăcute poate părea respingător pentru oameni, pentru patruped, acesta poate fi extrem de apetisant.

Gustul alimentelor este deosebit de important pentru câini, însă simțul olfactiv dezvoltat pe care îl posedă prietenii necuvântători joacă rolul decisiv în alegerea tipului preferat de hrană.


Alte recomandari

Image
Image