Cum pot fi câinii afectați de zgomotele puternice?

Cum pot fi câinii afectați de zgomotele puternice?

Chiar și celor mai puternici și fioroși câini le poate fi frică de zgomote puternice, precum tunetele din timpul unei furtuni, artificiile sau diferite utilaje sau mașini zgomotoase.

Frica este, de fapt, un răspuns sănătos de apărare al organismului. Aceasta are legătură cu starea de apărare a organismului față de diferiți factori care i-ar putea face rău, iar zgomotele puternice se află printre acestea.

Câinii care locuiesc în zone aglomerate sunt mai puțin sensibili la zgomote puternice, deoarece se obișnuiesc în timp cu gălăgia. Însă, este perfect normal să reacționeze imediat la zgomote neobișnuite și, mai ales puternice.

Unii câini, însă, pot fi mai afectați decât alții și, pe termen lung, pot dezvolta aversiune față de astfel de sunete și chiar stări de anxietate persistente.

În mod obișnuit, un câine speriat de gălăgie va tinde să evite sursa zgomotului și eventual să se ascundă, va gâfâi, pulsul i se va accelera, și va fi deosebit de atent în direcția respectivă. Durata de recuperare după astfel de incidente, însă, face diferența între teama normală și o adevărată fobie.

Câinii mai sensibili pot începe să tremure, să gâfâie, să caute locuri în care să se ascundă și, în timp, acest comportament poate fi exacerbat ca durată și manifestare încât să devină cronic.

Este deosebit de important ca proprietarul să observe cât timp durează până ce animalul revine la normal și dacă există alte modificări comportamentale.

Pentru a ajuta animalul să depășească astfel de momente și pentru a evita ca acesta să dezvolte o adevărată fobie față de zgomotele puternice, acestuia i se pot administra furaje complementare pe bază de plante și diverși compuși cu proprietăți liniștitoare, cum ar fi passiflora, valeriană și L-triptofan.

L- triptofanul este un aminoacid care se găsește în mod normal în anumite tipuri de alimente, precum curcanul, somonul și ouăle. Consumul acestui aminoacid este strâns legat de eliberarea serotoninei sau ”hormonul fericirii”. Atunci când animalul consumă L-triptofan, acesta este convertit în serotonină în creierul câinelui. La rândul ei, serotonina reglează somnul și conferă animalului senzația de liniște și fericire.

Furajele complementare pe bază de triptofan sunt indicate pentru câinii hiperactivi, anxioși și chiar agresivi.

Passiflora, sau planta-pasiunii (Passiflora incarnata), este o plantă perenă, cultivată încă din Antichitate pentru proprietățile sale liniștitoare, și care s-a dovedit deosebit de utilă mai ales în cazul câinilor anxioși. Extractul de Passiflora crește nivelurile neurotransmițătorului denumit acid gamma-aminobutiric (GABA) din creier, care ajută la reglarea activității cerebrale și promovează astfel relaxarea.

Rădăcina de valeriana (Valeriana oficinalis) posedă un efect sedativ natural și astfel, reduce stările anxioase de la câini. Valeriana îmbunătățește calitatea somnului animalelor, ajută la depășirea stărilor de stres și relaxează musculatura. În plus, are și efecte antispasmotice, și astfel calmează durerile de stomac la canide.

Furajele complementare ce conțin cele trei ingrediente menționate mai sus pot ajuta în managementul stărilor de agitație la canide ce pot fi declanșate de zgomotele puternice.

Notă: Întotdeauna când observați o modificare a comportamentului animalului dvs, consultați medicul veterinar pentru stabilirea unui diagnostic corect.


Alte recomandari

Image
Image