Managementul afecțiunilor urinare la câine

Managementul afecțiunilor urinare la câine

Pe piața furajelor complementare există o mare varietate de produse care pot fi utilizate în managementul diferitelor afecțiuni urinare la câini.

Multe dintre acestea conțin metionină, un aminoacid al cărui rol este acela de a acidifia urina. Prin efectul de acidifiere, sprijină pe termen lung dizolvarea calculilor de struviți de dimensiuni microscopice și previne formarea altora noi.

Metionina este unul dintre cele mai folosite ingrediente în managementul pe termen lung al afecțiunilor urinare litiazice (struviți) la câini.

În mod normal, câinii au urină cu un pH ușor acid, ce conține diferiți produși de metabolism, săruri și alte componente reziduale ce se elimină la nivel renal. Struviții sunt în mod normal prezenți – dizolvați, în urina câinelui. La un pH alcalin sau când urina e foarte concentrată, struviții nu se mai dizolvă, se cristalizează și apar cristalele de struviți.  Alcalinizarea urinei poate avea la bază diverse cauze - de la dietă, la apa consumată de animal (atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ), predispoziții metabolice sau, cel mai frecvent la câine, ca urmare a infecțiilor urinare recurente.

În timpul infecțiilor urinare, bacteriile responsabile de aceste infecții duc la producția de amoniac în exces, care alcalinizează urina. La nivelul tractului urinar apare și inflamația, care duce la descuamarea celulelor pereților vezicii urinare și ureterelor. Cristalele de struviți din urina alcalină se depun pe suprafața acestor celule descuamate și, astfel, se formează microcalculi. Inițial, aceștia pot trece neobservați; însă, dacă urina rămâne alcalină, struviții tind să crească rapid în dimensiuni, iar procesul de transformare a microcalculilor în calculi care pot pune în pericol sănătatea animalului se derulează rapid.  

De aceea, o dată ce a fost diagnosticată predispoziția la formarea acestui tip de calculi, este important să se realizeze un management pe termen lung al acestui tip de afecțiuni.

Acesta include consulturi medicale și examene de urină periodice, urmate de administrarea unui furaj complementar care să asigure acidifierea urinei și, astfel, prevenirea formării calculilor de struviți.

Acesta este rolul metioninei: menține pH-ul urinar acid, împiedică formarea struviților și ajută la dizolvarea mai rapidă a acestora. 

Un alt ingredient deosebit de valoros pentru managementul afecțiunilor urinare este merișorul, ce conține proantocianidine. Acestea nu permit bacteriilor (mai ales E. Coli, responsabilă de majoritatea infecțiilor urinare) să adere la peretele tractului urinar și sprijină vindecarea mai rapidă a acestuia.

La câinii cu infecții urinare recurente și cu microlitiază urinară, mișcarea produsă de trecerea acestor microcalculi produce microleziuni ale tractului urinar, pe suprafața cărora se grefează bacteriile. Merișorul împiedică adeziunea bacteriilor la țesuturile lezate și are rol antiseptic urinar.

Pe termen lung, este deosebit de importantă folosirea unor produse care au acțiune sinergică, precum metionina și extractul de merișor, pentru a scurta perioada de recuperare a animalului.

Metionina și merișorul au rol acidifiant și antiseptic urinar și pot fi utilizate în managementul afecțiunilor urinare litiazice (struviți) atât cronice, cât și acute.

Notă: Atunci când suspicionați prezența cristalelor urinare (”nisip” sau ”pietre” la nivel renal sau la nivelul vezicii urinare) la câinele dumneavoastră, consultați întotdeauna medicul veterinar pentru stabilirea exactă a diagnosticului și a tratamentului.


Alte recomandari

Image
Image