Proteina din hrana câinilor -  beneficii, preconcepții și recomandări

Proteina din hrana câinilor - beneficii, preconcepții și recomandări

Ca stăpâni responsabili, ne dorim tot ce e mai bun pentru prietenul nostru blănos. Una dintre metodele prin care avem grijă de el este să îi asigurăm o nutriție optimă și echilibrată. Proteinele se află la baza piramidei nutrienților dietari, alături de alte componente care alcătuiesc o dieta echilibrată.

Una dintre preconcepțile des întâlnite este aceea că un nivel ridicat de proteină influențează negativ sănătatea câinelui. Afirmația este doar parțial adevărată și doar în cazul animalelor cu probleme renale, hepatice sau endocrine, care nu pot metaboliza și excreta corespunzător aminoacizii și proteinele. Astfel, produșii metabolici rezultați (ureea, azotul) se pot acumula în organismul câinelui.

Rolurile proteinei în dieta câinelui

Proteinele, compuse din aminoacizi, sunt esențiale pentru funcționarea optimă a organismului. Susțin dezvoltarea musculară, repararea țesuturilor, funcționarea sistemului imunitar și producția hormonilor și enzimelor.

De ce sunt proteinele esențiale?

  • Ajută la creșterea și întreținerea masei musculare: un aport suficient de proteine ajută la susținerea masei musculare și ajută la dezvoltarea armonioasă a musculaturii la cățeii în perioada de creștere.
  • Sprijinirea sistemului imunitar: proteinele sunt direct implicate în sinteza anticorpilor
  • Repararea tisulară: proteinele ajută la repararea țesuturilor vătămate și în procesul de cicatrizare
  • Sursă de energie: proteinele, alături de carbohidrați și grăsimi reprezintă principalele surse de energie, mai ales la câinii foarte activi. Câinii metabolizează ușor excesul de proteine și îl transformă în energie.

Criterii de selecție a proteinelor din alimentația câinilor

Pentru a alege cea mai bună hrană pentru animalul nostru, există câteva criterii după care ne putem ghida:

Calitatea ingredientelor folosite:

  • Proteinele incluse în alimentația câinelui trebuie să provină din surse naturale, precum pește, pui, miel, vită. Aceste ingrediente trebuie să fie listate pe primele locuri în eticheta produsului.
  • Subprodusele de origine animală, precum cozile, copitele, pielea sau părul trebuie evitate pe cât posibil.

Conținutul de proteină, tipul și calitatea acesteia:

  • Procentul de proteină: o hrană proteică conține minim 28-30% proteine. Acestea sunt listate pe eticheta produsului.
  • Profilul aminoacizilor: în sinteza proteinelor sunt implicați peste 20 de aminoacizi, dar câinele poate sintetiza doar o parte dintre aceștia (aminoacizi neesențiali). Ceilalți trebuie suplimentați prin dietă (aminoacizi esențiali), printre care și metionina, valina, histidina, arginina, dar și alții;
  • Proteina de origine vegetală este săracă în aminoacizi precum taurină și metionină, astfel câinii trebuie să primească în dieta lor proteină de origine animală;
  • Calitatea proteinei este deosebit de importantă; o proteină obținută din subproduse animale este mai săracă în aminoacizi esențiali și are o digestibilitate scăzută;

Balanța nutritivă

  • Conținutul de grăsimi și carbohidrați: o dietă echilibrată conține grăsimi în cantitate redusă și carbohidrați în cantitate moderată.
  • Vitamine și minerale: printre cei mai importanți nutrienți; o hrană bogată în proteine trebuie să aibă o formulă echilibrată cu vitamine și minerale;

Un alt aspect deseori neglijat este reprezentat de deficiența proteică. Din diferite cauze, precum parazitismul nedepistat, a malabsorbției sau maldigestiei, câinii pot dezvolta sindromul deficienței de proteine. Animalele par sănătoase, dar sunt mult mai susceptibile la îmbolnăviri și infecții. În cazul deficienței cronice de proteine, pot apărea simptome precum apatia, lipsa apetitului, reducerea funcției imunitare, pierderea în greutate, mătuirea blănii, cu căderea excesivă a părului.

Beneficiile administrării unei hrane bogate în proteine pe stadii de vârstă

 

Nu doar cățeii în perioada de creștere au nevoie de proteină, ci și adulții. De ce? În funcție de vârsta animalului, cantitatea de proteina din hrană îndeplinește diferite roluri, precum:

La căței:

  • Sprijină creșterea și dezvoltarea întregului organism;
  • Oferă necesarul energetic de care aceștia au nevoie;

La câinii adulți:

  • Contribuie la întreținerea masei musculare și la aportul energetic;
  • Ajută la menținerea unei greutăți corporale optime, prin conferirea senzației de sațietate;

La câinii seniori:

  • După vârsta de 7 ani, apare tendința de pierdere a masei musculare; un aport mai mare de proteine împiedică acest fenomen;
  • Ajută la recuperare și vindecare;
  • Poate ajuta la prevenirea obezității, în cazul animalelor la care există această tendință.

                                                                                     

Preconcepții legate de proteinele din hrana câinilor

  1. Un aport mare de proteină în hrana câinelui poate cauza probleme renale. Până în prezent, nu există studii care să demonstreze acest fenomen. La câinii clinic sănătoși, proteinele sunt scindate în aminoacizi, care sunt ulterior metabolizați. În urma acestui proces, rezultă metaboliți care sunt eliminați prin urină. Animalele cu probleme renale nu mai au posibilitatea de a excreta acești metaboliți, dar acest lucru nu se datorează excesului de proteină, ci disfuncției renale. De aceea, la aceștia se recomandă o dietă hipoproteică.
  2. Hrana cu conținut mare de proteine este recomandată doar la câinii activi. Pentru câinii foarte activi, o cantitate mare de proteină le conferă energie suplimentară. Însă sunt carnivori, astfel că proteina este benefică pentru câini cu toate nivelurile de activitate, prin îmbunătățirea și creșterea masei musculare, vindecarea leziunilor, eventuala recuperare postoperatorie și sprijinirea sistemului imunitar.
  3. Hrana pentru câini bogată în proteină vegetală este benefică pentru câini. Deși proteina de origine vegetală poate suplini temporar rolul proteinei animale, pe termen lung, acest lucru este dăunător sănătății câinelui. Vegetalele nu conțin aminoacizii esențiali necesari proceselor metabolice ale organismului.

Cum facem tranziția de la o hrană obișnuită la una bogată în proteine

Începem gradual. Se recomandă amestecarea unei cantități mici din hrana proteică (cca.30%) în hrana cu care este obișnuit animalul, pentru a evita disconfortul digestiv. Se continuă adăugarea a încă 10% în fiecare zi, până ce hrana a fost înlocuită în totalitate.

Apariția disconfortului digestiv. Tranziționarea de la o hrană la alta poate fi mai grea pentru câinii mai sensibili sau mai în vârstă. Aceștia pot avea diferite simptome (diaree, constipație, balonare). În acest caz, recomandăm să se înceapă cu o cantitate de 10% din hrana nouă, urmând să se adauge încă 10% zilnic sau la două zile, pe parcursul următoarelor săptămâni.

Apa trebuie să fie mereu proaspătă și suficientă. Diferitele tipuri de hrană pentru câini au umidități diferite și câinele poate să perceapă mai acut senzația de sete la schimbarea sortimentului de hrană.

Comportamentul și nivelul energiei pot oferi indicii suplimentare despre impactul pe care îl are noua hrană asupra câinelui. Un animal energic, vioi și fericit = hrană echilibrată.

Alte articole

Image
Image