Rolurile metioninei și taurinei în hrana câinilor

Rolurile metioninei și taurinei în hrana câinilor

Proteinele, atât animale, cât și vegetale, sunt formate din aproximativ 20 de aminoacizi. Proporția acestora este variabilă, în funcție de tipul de proteină. Organismul folosește aminoacizii pentru a sintetiza noi proteine, dar și hormoni, neurotransmițători și alte componente esențiale funcționării sale.

Câinii sintetizează doar o parte dintre aminoacizii de care au nevoie. Pe ceilalți, printre care și metionina, au nevoie să îi suplimenteze prin dietă. Aceștia se numesc aminoacizi esențiali. Este foarte important ca hrana câinilor să conțină cantități suficiente din acești aminoacizi, pentru a le satisface necesarul nutritiv.

Beneficiile suplimentării hranei câinilor cu metionină:

  • Susține sistemul urinar, protejează rinichii, acidifiază urina, controlează mirosul acesteia, previne infecțiile urinare și formarea anumitor tipuri de calculi urinari;
  • Antioxidant; protejează celulele organismului de radicalii liberi, care pot cauza boli cardiace, anumite tipuri de cancer și alte afecțiuni;
  • Aminoacid esențial; ajută la formarea proteinelor, care au diferite roluri în organism; metionina susține ficatul și ajută și la repararea celulelor acestuia;
  • Reducerea histaminei; organismul folosește histamina pentru declanșarea sistemului imunitar; de multe ori, producția histaminei în exces poate cauza exagerarea răspunsului imun, și duce la apariția alergiilor și a dermatitelor;
  • Ajută la absorbția și utilizarea zincului și seleniului din organismul câinelui.

Deficiența de metionină se poate manifesta prin slăbire, scăderea apetitului alimentar, dermatite și alte probleme ale pielii.

Un alt aminoacid important pentru câine este taurina. Câinele poate sintetiza taurină la nivelul ficatului și sistemului nervos central, din metionină, și doar dacă aceasta este în cantități suficiente. Taurina, la carnivore, se găsește în cantități mari în cord, creier, sistemul nervos central mai ales, retină și celulele albe ale sângelui.

Beneficiile suplimentării hranei cu taurină:

  • Menține sănătatea creierului: taurina ajută la formarea celulelor nervoase, și le protejează pe cele existente de efectele îmbătrânirii.
  • Menține sănătatea inimii; taurina reglează fluxul sângelui din corpul câinelui, astfel ajută la păstrarea integrității pereților cardiaci. Majoritatea bolilor cardiace sunt legate de slăbirea integrității pereților inimii și arterelor. La anumite rase de câini de talie mare, apare des dilatația cardiacă indusă de deficiența de taurină. Se pare că acest lucru se întâmplă rar la la canidele de talie mică, iar un posibil motiv ar fi acela că metabolismul lor este mai rapid decât la cei de talie mare.
  • Poate îmbunătăți vederea; retina este bogată în taurină, iar deficiența în aceasta duce la degenerarea progresivă și ireversibilă a retinei, care cauzează în final orbire. Prin administrarea unei diete bogate în taurină, această boală poate fi prevenită. De asemenea, poate preveni cataracta.
  • Prevenirea formării calculilor biliari: la câine, taurina favorizează secreția normală a sărurilor biliare. Un nivel insuficient duce la încetinirea golirii vezicii biliare, cu îngroșarea bilei, care ulterior duce la formarea calculilor.

Deficiența de taurină la câini se poate manifesta cu slăbiciune până la colaps, dureri abdominale și pelvine din cauze necunoscute și pierderea vederii (parțial/total). Pe termen lung, această deficiență duce la inflamarea cordului și alterarea metabolismului.

NOTĂ: Este deosebit de important să vă adresați medicului veterinar atunci când animalul dvs are probleme de sănătate, pentru stabilirea unui diagnostic corect și instituirea unui tratament adecvat.

Alte articole

Image
Image