Atunci când ne dorim să alegem cea mai bună hrană pentru prietenul nostru necuvântător, acordăm o atenție deosebită conținutul de proteine, grăsimi și alți nutrienți esențiali. Totuși, există un ingredient ascuns, adesea trecut cu vederea, care poate contribui la numeroase probleme de sănătate ale câinilor: zahărul adăugat.
În mod normal, hrana pentru câini conține zaharuri ce provin din fructele și legumele adăugate ca ingrediente finale, precum cereale, cartofi, dovleac, morcovi, cartof dulce, inulină, mazăre, spanac și alte leguminoase sau fructe precum afinele, mere sau ananas.
Din punct de vedere nutrițional, aceste zaharuri naturale sunt carbohidrați și fac parte din categoria macronutrienților esențiali din alimentația câinilor, alături de proteine și grăsimi. Glucoza, spre exemplu, este principala sursă de energie a celulelor organismului.
Consumate cu moderație, zaharurile naturale din fructe și legume reprezintă o sursă valoroasă de energie pentru patrupede, îmbunătățesc palatabilitatea hranei și asigură menținerea texturii hranei pe durata perioadei de valabilitate.
Cum citim eticheta unui sortiment de hrană pentru câini
Există numeroase tipuri de hrană pentru câini ce conțin zahăr adăugat, pe lângă cel prezent în mod natural în ingredientele respectivului sortiment.
Acesta se adaugă în hrana câinilor – ați ghicit de ce, pentru că le place. De asemenea, acesta sporește palatabilitatea anumitor tipuri de hrană, mai ales dacă acestea conțin ingrediente de calitate inferioară.
Pe eticheta produselor pentru câini, zahărul poate fi listat sub diferite denumiri, precum zahăr, sucroză, glucoză, fructoză, lactoză, caramel, sirop sau melasă.
Sursele de proveniență ale acestor zaharuri pot include porumbul, grâul, trestia de zahăr sau sfecla de zahăr sau pot proveni din produse de origine animală.
Lactoza, spre exemplu, este permisă doar în hrana cățeilor foarte mici. Aceasta provine din lapte și este un ingredient absolut necesar dezvoltării cățeilor până la vârsta înțărcării. Pe măsură ce cresc, câinii dezvoltă intoleranță la lactoză și aceasta devine greu digerabilă, iar consumul unui sortiment de hrană care conține acest ingredient poate cauza patrupedului balonare, flatulență și alte tulburări digestive.
Unii producători folosesc o tehnică de listare fragmentată a ingredientelor: împart un ingredient (precum zahărul) în mai multe componente sub denumiri diferite. Această metodă poate induce în eroare, deoarece creează impresia că zahărul are o pondere mai mică în rețetă. De exemplu, dacă un sortiment de hrană conține 30% zaharuri și doar 15% carne, producătorul ar putea lista zahărul sub forme precum 10% miere, 10% sirop de porumb și 10% sirop de agave, făcând ca zahărul să nu apară ca ingredient majoritar. Acest lucru ar induce în eroare în ceea ce privește cantitatea totală de zahăr pe care o consumă animalul dintr-o singură porție de hrană.
Tipul acesta de etichetare îngreunează luarea unei decizii informate privind alegerea tipului potrivit de hrană pentru câine. De aceea, este deosebit de important ca eticheta să fie citită în întregime și cu atenție.
Consumului frecvent de hrană bogată în zahăr adăugat, pe termen lung, are efecte negative, precum hiperactivitate, predispoziție la diabet, obezitate, hipertensiune sau deteriorarea ireversibilă a danturii animalului.
Astfel, este important ca, pe eticheta hranei cu care alegem să ne hrănim câinele, printre ingrediente să nu se regăsească zahăr adăugat, ci acesta să provină doar din surse naturale.